Wie is Kid Dynamite?


Het Kid Dynamite Jazz Festival is een ode aan saxofonist en Katendrechtse Jazzlegende Arthur Parisius, beter bekend als Kid Dynamite. Hij wordt op 23 juli 1911 geboren in Suriname en komt op zijn zeventiende illegaal naar Nederland aan boord van het schip De Cottica uit Suriname.
Op dat moment heeft Nederland hele ouderwetse ideeen over jazz en een racistische kijk op mensen die vanwege hun huidskleur of geaardheid anders zijn. Het is een gevaarlijke tijd, ook voor Kid Dynamite, als Surinamer in een witte maatschappij. Orkesten met zwarte musici vormen dan nog een attractie in clubs als de Negro Kit Kat Club in Amsterdam en Negro Palace in Rotterdam. Ook Kid Dynamite gaat bij aankomst in Nederland aan de slag als jazzartiest in die clubs. Daarbij maakt hij zijn eigen muziek waarbij hij swingende Jazz mixt met Surinaamse Kaseko. Vrije muziek. Los van alles.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft de haat tegen niet-blanken bestaan en wordt jazz verboden. Behalve op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Daar, in het Negro Palace Belvédère (het huidige Café Belvédère), kunnen de Duitsers en Jazzmuzikanten door één deur. In café Belvédère speelde Kid Dynamite met onder andere Teddy Cotton en Boy Edgar. Hij trouwt met de Amsterdamse Bep Overweg en ze krijgen twee zoons. De oudste zoon woont in Heerhugowaard en de jongste in New York. Arthur Parisius verongelukt in 1963 bij een auto-ongeluk in Duitsland. Zijn vrouw Bep Overweg overlijdt in 2013 op 91 jarige leeftijd aan de gevolgen van ouderdom.
Op 3 januari 1928 komt hij aan in Nederland nadat hij illegaal aan boord van het KNSM-schip De Cottica is gegaan.