Over Kid Dynamite

KidLodewijk Rudolf Arthur Parisius oftewel Kid Dynamite is een Surinaamse musicus, tenorsaxofonist en een ware Katendrechtse Jazzlegende. Op 23 juli 1911 werd hij geboren in het Surinaamse dorp Hannover in het district Para. Op 3 januari 1928 komt hij aan in Nederland nadat hij illegaal aan boord van het KNSM-schip De Cottica is gegaan.

Arthur, zoals Parisius roepnaam is, komt aan in een Nederland met folkloristische opvattingen over jazz en racistische ideeën over de aantrekkingskracht van negers. Jazz wordt op dat moment gezien als volksmuziek van de Noordamerikaanse negers. Enerzijds vormden orkestjes met zwarte musici een attractie, die dan ook onverbloemd als zodanig aan de man werd gebracht in clubs als de Negro Kit Kat Club in Amsterdam en Negro Palace in Rotterdam. Anderzijds stonden ze voortdurend onder verdenking van dubieuze praktijken. Ook Parisius gaat bij aankomst in Nederland aan de slag als jazzartiest in die clubs. Daarbij maakt hij zijn eigen muziek waarbij hij Jazz mixt met Surinaamse Kaseko.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft de haat voor de kleurlingen bestaan en wordt jazz verboden. Behalve op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. In het Negro Palace Belvédère (het huidige Café Belvédère) kunnen Duitsers en de gekleurde Jazzmuzikanten door één deur. Dat sommige Surinamers toch nog tot in 1943 in één café konden blijven spelen, kwam omdat ze anderszins nuttig waren: ze wisten de Wehrmacht te vertellen welke prostituées daar besmet waren. ‘Óf het orkest blijft spelen,’ aldus een geheim memorandum, ‘of er komt een compagnie geslachtszieke soldaten.’
In café Belvédère speelde Kid Dynamite met onder andere Teddy Cotton en Boy Edgar.

Arthur Parisius was getrouwd met de Amsterdamse Bep Overweg. Zij is geboren in de Valkstraat op 24 oktober 1921. Zij was de oudste van vijf kinderen, ze had nog drie zusters (waarvan een tweeling) en een broer. Bep was van beroep hoeden modiste en heeft ooit hoeden gemaakt voor Heintje Davis. In 1943 trouwden Arthur en Bep en zij kregen twee zoons. De oudste zoon woont in Heerhugowaard en de jongste zoon woont in New York. Arthur Parisius verongelukte in 1963 bij een auto-ongeluk in Duitsland. Bep Overweg overleed in september 2013 op 91 jarige leeftijd aan de gevolgen van ouderdom.

In Nederland wordt Parisius geëerd door een straat in de Rotterdamse wijk Zevenkamp naar hem te noemen; de Arthur Parisiusstraat.

Als je meer wilt lezen over het leven van Arthur kun je het boek Kid Dynamite: De legende leeft lezen van Herman Openneer. Als je meer wilt zien van het leven van Arthur kan je deze documentaire bekijken:

WordPress Video Lightbox