Nieuws

Kid Dynamite Jazz Festival programmeert Erik Ritfeld, achterneef van Kid Dynamite

22 juni 2015

Rotterdam, 23 juni 2015 – De Surinaamse jazztoetsenist Erik Ritfeld is de achterneef van niemand minder dan tenorsaxofonist Arthur Parisius, beter bekend als ‘Kid Dynamite’! Logisch dat de Erik Ritfeld Unit niet mag ontbreken op het programma van het Kid Dynamite Festival. Ritfeld, die zijn sporen verdiende in de reggae en hip hop, besloot enkele jaren geleden het roer om te gooien: eigen werk en een eigen band. Inspiratie vond hij bij drummer Greg Smith en NYC bassist Reggie Washington. Zo ontstond de Erik Ritfeld Unit.

Een logische zet van het Kid Dynamite Festival om Erik Ritfeld Unit te programmeren. Maar wie is Erik Ritfeld eigenlijk en wat heeft hij met Kid Dynamite? Op de website www.jazznu.com staat een uitgebreid interview met Ritfeld, waaruit hieronder enkele citaten:

“Nee, Kid Dynamite heeft hij niet persoonlijk gekend. Maar hij hoorde wel veel over zijn beroemde voorouder van Tante Mien, de zus van zijn oma. Dat was niet mis. Oom Arthur – de werkelijke naam van Kid Dynamite was Arthur Parisius – hield zich bezig met de verbinding tussen de Surinaamse muziekstijl kaseko en Amerikaanse jazz. Hij nam daarbij risico’s, want dit werd in Suriname niet echt getolereerd”, vertelt Ritfeld. “Zodoende besloot Arthur zijn heil in Nederland te zoeken, onder meer in Rotterdam. Daar drukte hij, als Kid Dynamite, zijn stempel op de geschiedenis van de Nederlandse jazz.”

Maar nu Erik Ritfeld zelf. Hij is toetsenist en speelde onder andere bij Postmen, Eek-A-Mouse, met Aston Barrett – de bassist van Bob Marley’s Wailers – en met Lee Perry. Reggae en hiphop en nu jazz? “In reggae zit ook jazz”, aldus Ritfeld. “De geschiedenis van de reggae is bijna de geschiedenis van de jazz. Beide zijn mengsoorten. Nu met het festival moet ik heel veel aan oom Arthur denken. Het festival is een ode aan mijn oom. Tegelijk is het een ode aan muziek die eigenlijk op de achtergrond is geraakt. Zij heeft veel meer bekendheid nodig”.

Het volledige interview met Erik Ritfeld staat op http://www.jazznu.com/interviews/erik-ritfeld-volgt-de-sporen-van-oom-kid-dynamite/. Erik Ritfeld Unit speelt a.s. zondag op het kinderpodium van het Kid Dynamite Jazz Festival om 18:00 uur.

Het festival wordt afgesloten met een optreden van Zuco 103! Zuco 103 is terug en het jaar 2015 markeert de comeback van de band. Na vier jaar niet met elkaar gespeeld te hebben, staat Zuco 103 dit jaar als afsluiter op het Kid Dynamite Jazz Festival.

Het Kid Dynamite Jazz Festival kent dit jaar een doorlopend programma op twee podia. Het festival vindt aanstaande zondag plaats van 12:30 uur tot 20:00 uur op het Deliplein in Katendrecht. De weersvoorspellingen zien er gunstig uit voor een festival: af en toe zon en in de 20 graden!

WordPress Video Lightbox