Editie 2013

Kid Dynamite Jazz Festival 30 juni 2013
Als onderdeel van het North Sea Round Town vond op 30 juni 2013 het Kid Dynamite Jazz Festival plaats op het Deliplein op Katendrecht. Een kleinschalig en intiem festival dat voortborduurt op de jazztraditie op Katendrecht waar begin vorige eeuw de jazztrompettist Kid Dynamite furore maakte in de nachtclubs.

De doelstelling was een breed en toegankelijk programma maken voor kinderen en hun ouders/verzorgers en familie, jazzliefhebbers en uiteraard buurtkinderen en bewoners. Opzet was ook aan te sluiten bij het thema ‘Turkije” van North Sea Round Town.

Ook is er net als in 2012 weer samengewerkt met de Stichting Jazz International en was er een nieuwe samenwerking met het sinds kort aan het Deliplein gevestigde mini-jazz- en muziekpodium Kopi SoeSoe.  Eigenaar  Niels verzorgde de pauzemuziek als Graafgroef.

Tegelijkertijd wilden we net als voorgaande jaren een gezellig en kleinschalig festival neerzetten dat bijdraagt aan de leefbaarheid en de sociale cohesie van de buurt en kinderen en mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in contact brengt. De programmering was op deze twee doelstellingen gericht: een wat onbekendere talentvolle band, een goede ‘kinder’- act  en met het jonge jazzfenomeen Karsu hadden we een gevestigde naam die goed combineerde met het op kinderen gerichte programma.

Voorgaande jaren was het Deliplein qua invulling van alle (horeca- en winkel-) panden nog niet gereed en moest er nog veel energie gestoken worden in de inrichting van het Deliplein tot een ‘festivaldorp’. Nu zorgden de terrassen van al deze nieuwe restaurants en winkeltjes zoals IzMooizo, Kaap visrestaurant, Kopi SoeSoe, Bistro Du Bac en Beppie Bakgraag al voor een intieme dorpse sfeer.

Na weken van koel en vervelend zomerweer lachte het geluk ons toe want er werd mooi en lekker warm weer voorspeld en inderdaad;  twee uur voor het festival brak de zon door en speelde de rest van het festival zich af op een zonovergoten Deliplein.

Artvark
2013-3Het programma begon met een speciaal kinderconcert van het Rotterdamse gezelschap Artvark. Een schoolvoorstelling die het gezelschap al veelvuldig had gespeeld en daarom zo goed in elkaar stak dat de kinderen, gezet op speciale kleine kleurrijke kinderstoeltjes, ademloos zaten te kijken.

T-shirt workshop van Pepavana
De T-shirt workshop voor kinderen  van Pepavana was  opgebouwd onder twee grote witte partytenten  zodat de kinderen in de schaduw een eigen jazz-tshirt konden maken. De stand was de hele middag tot aan het einde bomvol met kinderen die helemaal opgingen in het maken van hun eigen T-shirt. Soms waren er zelfs wachtrijen.

Het Aravah Sextet!
Aravah Quintet is een Rotterdamse band. Deze was geboekt  via de samenwerkende partner Stichting Jazz International en men 2013-5had speciaal voor Het Kid Dynamite Festival de band uitgebreid tot een sextet en werd er exclusief eigen materiaal ten gehore gebracht. De groep, opgericht door de Duits-Turkse percussionist Ulas Aksunger en de Russisch-Israëlische gitarist Boris Mogilevsky. De twee muzikanten hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan Codarts Conservatorium Rotterdam. De band speelde nu als sextet met basgitaar, drums/percussie, akoestische en elektrische gitaar, saxofoon/ ewi en fluit.

Zij speelden vol  vuur en van tijd tot tijd hadden de muzikanten serieuze aandacht van het publiek.  De band speelde jazz ‘tussen jazz en “odd meter melodies” in, met klanken uit het Midden Oosten’. Hun aardse en melancholische muziek raakten zeker het publiek maar de groep speelde ook relatief veel nieuwe  composities  van bladmuziek waardoor het optreden soms introvert  overkwam. Er was op die momenten af en toe weinig contact met het publiek maar de balans sloeg door naar een geslaagd optreden.

2013-4Roffa Swing workshop en demonstratie.
Bij de jazz-dance demonstratie van  de Roffa Swing Salon ging het er daarentegen heel anders aan toe. De groep onder leiding van workshop docenten Camille en Joppe wisten het hele Deliplein in beweging te krijgen waardoor na een half uur het hele plein stond te swingen op jazz plaatjes uit de jaren dertig en veertig. Op deze manier wisten zij het publiek met vooral  veel kinderen te laten inzien dat jazz eigenlijk ooit begonnen is als dansmuziek.  De demonstratie en korte workshop waren een voorproefje op de Roffa Swing Salon van zaterdag 6 juli in Kantine Walhalla

Hoofd-act van het festival: Karsu Dönmez
Karsu bleek ondanks haar jonge leeftijd een uitstekende performer die snel het publiek op haar hand kreeg. Ze was omringd door een uitstekende en hecht ingespeelde band die haar energieke voordracht goed wist te begeleiden.

WordPress Video Lightbox