Editie 2012

Kid Dynamite Jazz Festival 1 juli 2012

Als onderdeel van het North Sea Round Town vond op 1 juli 2012 het Kid Dynamite Festival plaats op het Deliplein op Katendrecht. Een kleinschalig en intiem festival dat voortborduurt op de jazztraditie op Katendrecht waar begin vorige eeuw de jazztrompettist Kid Dynamite furore maakte in de nachtclubs.

2012-4De doelstelling was een breed en toegankelijk programma te maken voor een doelgroep van families en aan te sluiten bij het thema ‘surinaamse muziek’ van North Sea Round Town. Tegelijkertijd wilden we een gezellig en kleinschalig festival neerzetten dat bijdraagt aan de leefbaarheid en de sociale cohesie van de buurt en mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in contact brengen. De programmering was op deze twee doelstellingen gericht: een wat onbekendere talentvolle band en een gevestigde naam, samen met een op kinderen gericht programma.

Één grote verbetering ten opzichte van afgelopen jaar was de inrichting van het Deliplein meer als een ‘festivaldorp’. Kleinere podia (het programma was ook minder groots ingezet), een intiemere sfeer en meer integratie tussen de kinder- en muziekprogrammering. Met de tenten van het Rotterdams Volkstheater werd bovendien een erg leuke visuele sfeer neergezet.

Helaas strooide de regen roet in het eten en verhuisden we noodgedwongen al na het eerste programmaonderdeel naar binnen (Theater Walhalla). De tent voor het kinderprogramma kon in gebruik blijven en ook de geluidenspeeltuin is tussen de buien door nog enthousiast bespeeld.

Toren van Geluid
Het programma begon met een geluidenvoorstelling van de Toren van Geluid voor de allerkleinsten (en de iets groteren). Een leuke en spannende kindervoorstelling over geluid en wat je daar allemaal mee kan doen en dus erg kloppend in het thema. Het ging voorzichtig regenen tijdens de voorstelling, die wel helemaal kon worden uitgespeeld. De voorstelling vond plaats in een tent, het publiek zat er buiten omheen.

Workshops
Aansluitend was er een geluidenspeeltuin van de Toren van Geluid opgebouwd waarin kinderen zelf geluiden en ritmes konden maken. Hier werd enthousiast gebruik van gemaakt2012-3 .De t-shirt workshop van Pepavana kon worden opgebouwd in de tent zodat die ook gewoon door kon gaan.

Toon Polygoon
De regen bleek echter door te zetten en we hebben daarom besloten het vervolgprogramma binnen in Theater Walhalla voort te zetten.  Terwijl de mobiele dj-set van Toon Polygoon, die voor deze gelegenheid oude jazzplaten draaide en deze lardeerde met live opgenomen samples, het publiek meenam naar het theater, verplaatsten we in allerijl de instrumenten en apparatuur naar binnen.

Scarlet Mae
Scarlet Mae bracht daar een sfeervolle combinatie van pop en jazz. Zangeres, pianiste en songwriter Marije van Rijn richtte de band in de zomer van 2009 op samen met drummer Daan van Kasteren en contrabassiste Caroline Kamp. Mooie teksten en pakkende melodiën, een erg toegankelijke en goed gespeelde set, die bovendien extra sfeer kreeg door de onvoorziene verplaatsing naar binnen.

2012-2De Nazaten
Terwijl Toon Polygoon sfeervolle muziekjes draaide konden we de set van De Nazaten opbouwen. Samen met Denise Jannah speelden die een festivalversie speelden van hun theaterprogramma ‘Famiri Misma, een kaseko cantante’. Het was wel een beetje druk op het podium, maar het afgeladen Theater Walhalla gaf dit concert een extra intiem sfeertje.

WordPress Video Lightbox