Editie 2011

Kid Dynamite Jazz Festival 26 juni 2011
2011-2Als voorloper op het North Sea Jazz Festival vond op zondag 26 juni 2011 in het kader van North Sea Round Town het Kid Dynamite Festival plaats op het Deliplein op Katendrecht. Een kleinschalig en intiem festival dat voortborduurt op de jazztraditie op Katendrecht waar begin vorige eeuw de jazztrompettist Kid Dynamite furore maakte in de nachtclubs.

De doelstelling was om met een breed en toegankelijk programma nieuw en bestaand publiek te interesseren voor al het moois dat de jazz als muziekstroming in zich heeft. Tegelijkertijd wilden we een gezellig en kleinschalig festival neerzetten dat bijdraagt aan de leefbaarheid en de sociale cohesie van de buurt en mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in contact brengen. De programmering was op deze twee doelstellingen gericht: twee wat onbekendere bands die echter kwalitatief veel te bieden hebben en één publiekstrekker.

Muziekprogramma2011-1
Het muziekprogramma bestond uit Bruut!, Merals Harem en Wouter Hamel en band. Bruut! Toonde zich een echt spectaculaire jazzband dat gretig met het idioom aan de haal ging. Het spetterde letterlijk op het podium, met virtuoze saxsolo’s, broeierige hammond klanken en een superswingende ritmesectie. Een mooie podiumpresentatie en goeie aankleding. Merals Harem is een nieuwe samenwerking tussen gitarist Rein van den Brink en zangeres Meral Polat. Veel oosterse klanken trokken de sfeer naar wereldmuziek, met ruim plaats voor improvisaties, met name door de virtuoze accordeonist. De iets rustigere muziek vormde een mooi contrast met het jazzgeweld van Bruut! en de warme vocalen van Meral konden het publiek zeer bekoren. Als afsluiter presenteerde Wouter Hamel een aantal nummers van zijn in najaar 2011 te verschijnen CD, naast bekend repertoire. Een sterk programma met een ongelofelijk strakke band waar tot ons grote plezier de Rotterdamse drummer Joost Kroon in meespeelde. Wouter Hamel toonde zich een artiest van internationale kwaliteit met een zorgvuldig opgebouwde set waarin de meer poppy kant van jazz zijn weerslag vond.

2011-3Randprogrammering
De randprogrammering bestond uit De Platenbus, een oude Mercedes bus die is omgebouwd tot een rijdende platenbar. Rondom de bus werd een soort openlucht huiskamer gecreëerd met ouderwets tuinmeubilair wat sterk bijdroeg aan de sfeer op het plein. Beginnend bij nostalgische platen uit de jaren 30 zocht de ‘DJ’ naar steeds modernere muziek, daarbij goed afwisselend met de programmering op het podium.

2011-4Voor de kinderen hadden we Pepavana bereid gevonden een t-shirt atelier op te zetten waar kinderen hun eigen jazz-shirt konden ontwerpen en maken, onder het mom: ‘so you
think you look jazz.’ Een enorm succes gezien de druk bezette werktafels gedurende de hele middag. Voor de show van Wouter Hamel presenteerden de kinderen hun creaties aan het publiek in een charmante modeshow.

Voor eten en drinken werd gezorgd door lokale horeca en semi-professionals uit de wijk. Een leuk en gevarieerd aanbod met Surinaamse bara’s, kleine Indonesische snacks en de  ‘egg-rolls’ van Delikaat. Ook dit droeg sterk bij aan de sfeer.

WordPress Video Lightbox