Editie 2015

Op zondag 28 juni 2015 vond de zevende editie van het Kid Dynamite Jazz Festival plaats op het zonnige Deliplein, het kloppend hart van Katendrecht.

Dynamite Kids

The Dynamite Kids

In samenwerking met de twee basisscholen op Katendrecht (de Globetrotter en de Schalm), Keimpe de Jong (o.a. bekend van het van oorsprong Surinaams-Nederlands orkest De Nazaten), Theater Walhalla en SKVR is het project The Dynamite Kids geïntroduceerd. Dit gezelschap bestaat uit een band en een koor. Sinds begin april 2015 oefent de band elke woensdagmiddag in de Kleine Loods van Theater Walhalla. Het koor oefent in de reguliere muzieklessen op de basisscholen met de muziekdocenten van SKVR dezelfde arrangementen. De band en het koor openen samen onder begeleiding van De Nazaten, het Kid Dynamite Jazz Festival. Dit project biedt alle kinderen van Katendrecht een kans in aanraking te komen met jazzmuziek én de mogelijkheid op te treden op een echt jazz festival.

De Nazaten(v/h de Nazaten van Prins Hendrik).

In de naam van dit orkest klinkende echo’s door van de muziek van de harmonie-en fanfare korpsen, de TRIS kapel (Troepen In Suriname) en de politiekapel van Paramaribo, maar dan wel muziek zoals ie gespeeld wordt na het officiële programma laat op de avond en tot diep in de nacht. Het repertoire komt voort uit en borduurt verder op de vele vormen van wereld/blaasmuziek waarbij improvisatie en dansbaarheid voorop staan.

Hofleveranciers van Bastaardmuziek
Het is muziek waarvan de oorsprong niet duidelijk te achterhalen valt (‘origin unknown’). Muziek ontstaan uit het vreemdgaan van onze vorstelijke voorouders die zijn bekroning vindt op de dansvloer, waar liefde ontluikt, vriendschap gevierd wordt en verschillen in kleur, stand of herkomst er niet toe doen.

New Rotterdam Jazz Orchestra; Ieder Kind Een Instrument

Ieder Kind een Instrument is het muziekeducatieprogramma dat de SKVR verzorgt op 30 Rotterdamse basisscholen. Kinderen maken op school, onder schooltijd kennis met muziek en leren uiteindelijk ook een instrument bespelen. In het laatste leerjaar werken de leerlingen samen met professionele musici. Bij Ieder Kind een Instrument Jazz is dat het New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO). Samen met deze band schitterde de kinderen op 5 juni 2015 tijdens een groot concert in Lantaren Venster, hét jazzpodium van Rotterdam. De stichting Kid Dynamite Jazz heeft deze kinderen een kans gegeven om op te treden op een gratis toegankelijk jazzfestival en daarom presenteerde een deel van deze kinderen zich samen met het NRJO op het hoofdpodium tijdens het Kid Dynamite Jazz Festival 2015.

Kid Dynamite Jazz Festival - North Sea Jazz Festival - North Sea Round Town - Atanga Boom

Atanga Boom

Atanga Boom is een energiek zestal dat bestaat uit voormalige leden van onder meer Monsieur Dubois, Bernie’s Lounge en de Shuffle Demons. Samen smeedt deze bende groove addicts opzwepende afrofunk, pakkende jazzlicks en gierende spacerock aaneen tot een onweerstaanbaar amalgaam, waarbij doordachte en onvoorspelbare composities hand in hand gaan met 100% dansbaarheid. De vocale bijdragen zorgen daarbij voor extra dynamiek. Met de stuwende tuba als geheime wapen, maakt dit Atanga Boom tot een unieke band met een totaal eigen smoel.

Als een donderslag bij heldere hemel verscheen Atanga Boom in 2012 op het toneel. Al een paar maanden na oprichting werd het multinationale zestal uitgenodigd voor het Felabration Festival in Paradiso, een van Europa’s grootste afrobeat‐events met namen als Tony Allen, Jimi Tenor, Bixiga 70 en Jungle By Night. 3voor12 noteerde naar aanleiding van dat optreden: “een uitgebalanceerde mix van afrobeat, funk, wereldmuziek en spacejazz”.

Kid Dynamite Jazz Festival - North Sea Jazz Festival - North Sea Round Town - Zuco 103

Zuco103

Zuco 103 is terug! Het jaar 2015 staat in het teken van de comeback van Zuco103!  Ze zijn internationaal beroemd voor het uitvinden van het genre Brazilectro met hun eerste release Outro Lado in 1999, en hebben sindsdien in een achtbaan gezeten. Tien jaar van Zuco 103 bracht de kernleden Lilian Vieira, Stefan Schmid en Stefan Kruger naar alle uithoeken van de wereld, van North Sea Jazz tot Bumbershoot Seattle, van Rock Werchter naar Tokyo, Moskou en ver daarbuiten.

De band heeft Brazilelectro gecreëerd door Braziliaanse jazzy en elektronische onderdelen te combineren. Het karakteristieke geluid van Zuco 103 wordt gedefinieerd door hun crossover met diverse andere stijlen (Afro-Cubaans, drum en bass, Ethiopisch, West-Afrikaans en Dub).

In de afgelopen vier jaar hebben ze zich op andere projecten gericht, hoewel Zuco 103 achter de schermen nieuwe muziek bleef maken. Echter heeft Zuco 103 in 2015 een explosieve comeback gemaakt met niet alleen een best-of album, maar ook een gloednieuwe album die hen terugneemt  naar hun ruwe, oorspronkelijke Brazilelectro geluid. Bovendien keert Zuco 103 terug naar het podium met hun beruchte, onweerstaanbare en hoog energetische live act. Een tropische glimlach en een dansvloer die naar adem hapt!

WordPress Video Lightbox