Editie 2016

Op zondag 26 juni vond de achtste editie van het gezelligste, gratis toegankelijke familie-jazzfestival Kid Dynamite Jazz Festival plaats op Katendrecht. Er was weer genoeg te doen en beleven, voor jong én oud!

Hoofdpodium

The Dynamite Kids, powered by Jeugdcultuurfonds Rotterdam

In samenwerking met de twee basisscholen op Katendrecht (de Globetrotter en de Schalm) en Keimpe de Jong (o.a. bekend van het van oorsprong Surinaams-Nederlands orkest De Nazaten) heeft het project The Dynamite Kids een vervolg gekregen. Net als in 2015 zijn een band én koor opgericht. De band heeft vanaf april iedere woensdagmiddag gerepeteerd in buurthuis ’t Steiger op Katendrecht. Het koor oefende in de reguliere muzieklessen op de basisscholen met de muziekdocenten van SKVR dezelfde arrangementen.

Net als in 2015 hebben The Dynamite Kids onder leiding van De Nazaten het Kid Dynamite Jazz Festival geopend met het verhaal Jorish, de vliegende kameel. The Dynamite Kids biedt alle kinderen van Katendrecht een kans in aanraking te komen met jazzmuziek én de mogelijkheid op te treden op een echt jazzfestival. Wat waren we trots op deze talentjes!

Sarah Jane

Ze was de verassing tijdens Eurosonic Noorderslag 2015, de winnares van de Amsterdamse Popprijs 2014. Een paar prestaties die zangers Sarah-Jane al op haar naam heeft. En dit is pas het begin. In 2012 maakte Sarah-Jane een stap in haar solocarrière en bracht in eigen beheer de EP ‘Deigh & Nite’ uit. In mei 2014 verscheen haar eerste officiële single met begeleidende video, ‘Psychedelic Love’. Een succes! NPO Radio 6 benoemde haar direct tot Soul & Jazz Talent en ze werd genomineerd voor een Radio 6 Award. In 2015 stond Sarah-Jane op het North Sea Jazz Festival en kwam haar tweede officiële single uit. Toen Sarah Jane het podium betrad verdwenen de regenbuien die even daarvoor nog naar beneden kwamen en brak de zon door, letterlijk en figuurlijk! Wat een te gek optreden!

ICP Orchestra

49 Jaar geleden ontstonden de eerste contouren van het ICP Orchestra, sindsdien is het ICP Orchestra uitgegroeid tot een steengoed orkest. Waar spontaniteit de basis vormt van het groepsgeluid, klinken ook mooi zalvende koren en zinderende duels. En misschien wel het boeiendst van alles, net als in de orkesten van bijvoorbeeld Duke Ellington, het ICP Orchestra beschikt over unieke individuen. Muzikanten met een volstrekt eigen persoonlijkheid die zij op eigenzinnige wijze weten te verleggen naar hun instrument.

Het ICP Orchestra maakt muziek voor de eeuwige jeugd. Deze krasse knarren houden van een geintje, en daarom vindt iedereen ze leuk.

Boris

Boris kan nu al terugkijken op een schitterende carrière. Zijn debuutsingle snelde in 2003 naar nummer 1 van de Top 40 en de toon was gezet. De vier studioalbums die de popzanger sindsdien uitbracht, eindigden hoog in de charts in binnen- en buitenland. Hij werkte met supersterren als Angie Stone en John Legend, maar ook de nieuwe generatie pop/dance artiesten klopt graag aan bij Bo. Maja Jane Coles, Chase & Status en The Chainsmokers zijn slechts enkele namen waar Bo mee samenwerkt. Boris tourde met zijn band door heel Europa, verkocht de grootste zalen van Nederland uit en schitterde op internationale grote podia. Wat een mooie afsluiter van een fantastische dag!

Kinderpodium

Drumming for kids met Han Bennink

Drummer en beeldend kunstenaar Han Bennink is over de hele wereld bekend. Niet alleen zijn drumstel is zijn instrument, maar alles wat hij tegenkomt. Van stoelen en lessenaars tot instrumentenkoffers en tafels. Met zijn drumsticks bespeelt hij zelfs zijn wangen, terwijl hij met zijn schoenen een van de kleine trommels bespeelt. De kleintjes deden maar al te graag mee, met hun zelfgemaakte instrumentjes van Tutti Timbri.

De Nazaten

De Nazaten is een feestelijke Surinaams-Nederlandse groep, ‘hofleverancier’ van ‘bastaardblaasmuziek’. In de naam van dit orkest klinken echo’s door van de muziek van de harmonie- en fanfarekorpsen, de TRIS kapel (Troepen In Suriname) en de politiekapel van Paramaribo. En ze maakten er ook dit jaar weer een feestje van!

Jazz International Rotterdam presents: Bongamatik

Bongomatik brengt een mix van Latin, pop en jazz waarbij van alles te horen maar ook te zien is, luchtige en energieke muziek met een vette groove en een dikke knipoog. De naam, vormgeving en presentatie van Bongomatik zijn geïnspireerd op de spraakmakende Bongomatik Company, welke in de 50- en 60’er jaren furore maakte. Dit bedrijf veroorzaakte indertijd een enorme rage door de waanzinnige ontwerpen van de gadgets en keukenmachines die ze produceerden. De term ‘Bongomatik’ werd hierdoor synoniem voor cool, hip en trendy. Bongomatik is dus niet alleen de naam van deze band, het is ook de enige manier om hun muziek te omschrijven.

Bongomatik werd op het festival geprogrammeerd door Jazz International Rotterdam. Kinderen konden tijdens het optreden samen met LT-Dans kennismaken met dansen op de deunen van jazzmuziek.

Naast de optredens op de twee verschillende podia kon er een instrument gemaakt worden bij Tutti Timbri, de kleurplaat uit het programmaboekje ingekleurd worden met Stoog van de Lastplak of meegedaan worden aan de stoepkrijtwedstrijd van het Jeugdcultuurfonds Rotterdam.

Ook voor de inwendige mens was er weer voldoende te krijgen: een ijsje bij De IJscoman, een lekkere tosti bij de Tosti Tent of een pannenkoek van hoog niveau bij Pannenkoek2Go en tot slot een goede kop koffie of lekkere cappuccino bij de mobiele espressobar van Barista Service Nederland.

WordPress Video Lightbox